Az ételeket nem csak elfogyasztani kell, hanem élvezni is. Egy tökéletesen fűszerezett étel lehet akár a nap fénypontja is – vagy a hét fénypontja is, attól függően, hogy mennyi ideig gondolunk rá. Ezt a magasságot elérni nem is olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Főként akkor, ha a profi szakácsműsorok elhitetik velünk, hogy bárki képes arra, amit látunk a műsorban.
A húsokat megfelelően fűszerezni egyáltalán nem könnyű, de ezt senki sem mondja el az átlagembernek. Ha már unod a hagyományos fűszerezést és szívesen kipróbálnál valami újat, akkor szembesülsz azzal, hogy nem tudod, milyen fűszereket használj, hogy az eredmény finom legyen. Most kapsz egy kis segítséget a megfelelő, egyénileg összeállított fűszerezéshez.
Ez a lista segíteni fog abban, hogy sokkal jobban fűszerezz, mint eddig valaha. Mivel az íz-preferencia teljesen szubjektív, ezért az alábbi lista csak javaslat. Ha valamiről úgy gondolod, hogy számodra kifejezetten kellemes, nyugodtan használd – és ne lepődj meg, ha a listán nem szerepel a kombináció.
Sót nem fogsz találni a listában, mert a só minden húshoz szükséges, független attól, hogy milyen más ízesítést választasz. A só általában nedvességet von ki a húsból, de felveszi a hús a sót, ha elég időt hagyunk rá. Minden ételnek megvan a megfelelő sózási időpontja. És vannak, akik egyáltalán nem használnak sót.
A listában szerepel a sajt és a tojás is, mert magas fehérje tartalmuk miatt sokan a húsok kategóriájába sorolják őket. És ne felejtsd el, hogy ez csak mankó – ha van kedved, kísérletezz bátran, de lehetőleg kis adagokban (ha nem sikerülne a kísérlet, akkor ne legyen nagy károd belőle).
Marhahús
Bazsalikom, babérlevél, fekete bors, cayenne bors, kömény, curry por, egyszerű száraz mustárpor, fokhagyma, zöldpaprika, hagyma, oregáno, rozmaring, zsálya, kakukkfű
Hal
Babérlevél, cayenne bors, curry por, zellermag, metélőhagyma, kapor, édeskömény, citromhéj, majoránna, menta, egyszerű száraz mustárpor, hagyma, paprika, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, zsálya, szezámmag, tárkony, kakukkfű, kurkuma.
Bárány
Bazsalikom, fahéj, kömény, curry por, fokhagyma, majoránna, menta, hagyma, oregáno, rozmaring, zsálya, csombord (borsikafű), szezámmag, kakukkfű.
Baromfi
Bazsalikom, babérlevél, koriander, fahéj, curry por, fokhagyma, szerecsendió, majoránna, menta, hagyma, paprika, petrezselyem, rozmaring, zsálya, sáfrány, csombord, tárkony, kakukkfű.
Sertéshús
Szegfűbors, kömény, zellermag, szegfűszeg, koriander, édeskömény, gyömbér, borókabogyó, egyszerű száraz mustárpor, paprika, zsálya, csombord (borsikafű).
Borjúhús
Babérlevél, fekete bors, curry por, kapor, gyömbér, citrom, majoránna, menta, oregáno, paprika, petrezselyem, sáfrány, zsálya, tárkony.
Tojás
Bazsalikom, metélőhagyma, curry por, egyszerű száraz mustárpor, zöld vagy piros paprika, hagyma, paprika, petrezselyem, tárkony.
Sajt
Metélőhagyma, szerecsendió, oregáno, pirospaprika, zsálya, tárkony, kakukkfű.