Ne feledkezz el saját magaddal foglalkozni!

Megfelelő tervezéssel lehetséges az egészséges és aktív életmód fenntartása. Ennek megtervezésekor fontos szem előtt tartani, hogy számos tényező járuljon hozzá az egészség és a boldogság általános megértéséhez.

A B-vitaminok hasznos tulajdonságai

A ma forgalomban lévő táplálék-kiegészítők a legtöbb esetben mind a 8 B -vitamint egyszerre tartalmazzák . Ezek az anyagok vízben oldódnak, ezért nem tudnak felhalmozódni a szervezetben, ezért naponta kell bevenni.

Fontos figyelembe venni, hogy az ebbe a csoportba tartozó vitaminok nagyon fontosak az emberi szervezet számára, mivel számos funkció végrehajtására szolgálnak, nevezetesen:

  • A B1 , más néven tiamin, lehetővé teszi az anyagcsere normalizálását és a tápanyagok energiává alakítását (a sertéshúsban, a napraforgómagban és a búzacsírában található);
  • A riboflavin tudományos elnevezésű B2 a táplálékot energiává alakítja, emellett csökkenti az oxidatív stressz negatív hatásait is (a marhahúsban, az állatok belső szerveiben és a gombában is megtalálható);
  • A niacinként ismert B3 -at a szervezet sejtjelátvitelre, anyagcserére és DNS-javításra használja (a lencsében, a tonhalban és a főtt csirkében található);
  • A pantoténsavnak nevezett B5 részt vesz a hormontermelésben, az anyagcserében és a koleszterintermelésben (a májban, a joghurtban és az avokádóban található);
  • A B6 -ot, más néven piridoxint, a szervezet vörösvértestek és neurotranszmitterek (lazacfilében és burgonyában található) előállítására használja fel;
  • A B7 , ismertebb nevén biotin, a génexpresszió és az anyagcsere szabályozására szolgál (májban, tojásban, nyersanyagokban és élesztőben található);
  • A folátként ismert B9 sejtnövekedést, a vörös- és fehérvérsejtek átalakítását, a sejtosztódás normalizálását és az oxidatív stressz negatív hatásainak csökkentését szolgálja (a hüvelyesekben és a leveles zöldségekben található meg);
  • A B12 -t, amelynek tudományos neve kobalamin, a neurológiai funkció, a DNS-képződés, a vörösvértest-fejlődés normalizálására használják (a tenger gyümölcseiben, az állati húsban, a tojásban és a tejtermékekben található meg).

Annak ellenére, hogy a fenti vitaminok mindegyike hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mindegyiknek különleges jelentősége van az emberi szervezet számára.

Kinek kell B-vitamint szednie

Tekintettel arra, hogy az ebbe a csoportba tartozó vitaminok a legtöbb ember által naponta fogyasztott élelmiszerben megtalálhatók, ezen anyagok hiányának kockázata minimális.

Bizonyos körülmények között azonban az emberi szervezetnek több vitaminra lehet szüksége ebből a csoportból. Emiatt bizonyos csoportoknak ajánlott komplex étrend-kiegészítők szedése. Nézzük meg részletesebben mindegyik csoportot.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 2
Heti: 51
Havi: 22
Össz.: 10 950

Látogatottság növelés
Oldal: A B-vitaminok hasznos tulajdonságai
Ne feledkezz el saját magaddal foglalkozni! - © 2008 - 2024 - egeszsegesvilag.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »